streda 4. septembra 2019

Naše KRAKOVSKÉ dobrodružstvo 2019 | Cestovateľský denník #2

Ahojte, krásky!
Už od začiatku leta sme s kamarátmi premýšľali, kam by sme išli na výlet tento rok. Minulý to bola Praha a tentokrát sme chceli skúsiť niečo nové - naša voľba padla na poľský Krakov. Ten som navštívila pár rokov dozadu, ale počas vianočných sviatkov, preto som chcela spoznať aj jeho letnú atmosféru.

Už samotné námestie je nádhernou pamiatkou. Rynek Glówny patrí medzi najväčšie európske námestia, ktorým sa každou sekundou premelú tisíce ľudí. Dýcha historickou atmosférou a najväčšou dominantou je mohutný Mariánsky kostol. Počas našej návštevy boli uprostred námestia aj trhy s ponukou od výmyslu sveta - syry, sladkosti, vlnené čapice, pohľadnice...A kým ich budete skúmať, dozaista okolo Vás prejde mnoho vozov poháňaných koňmi, ktoré Vám za poplatok spravia krátku prehliadku.





Takmer v strede námestia sa nachádza aj unikátna pamiatka prezývaná The Head (Eros Bendato) poľského autora Igora Mitoraja. Horizontálne umiestnená lebka je obľúbeným miestom najmä pre deti, ktoré radi vlezú dovnútra a vykúkajú zo všetkých otvorov.


V blízkosti nájdete luxusné trhovisko Sukiennice s najrozmanitejšími suvenírmi, všetko v nádherných historických priestoroch.

Čo ma v Krakove veľmi potešilo, boli nápisy na viacerých miestach v znení WE ALL READ DEAD PEOPLE a moja srdcovka Bukowski bola uprostred, čo nesmierne obšťastnilo moju umeleckú dušičku :)


Ak sa Krakovčana spýtate, čo by ste v ich meste rozhodne nemali minúť, väčšina Vás odkáže smerom na kopec, k nádhernému hradu menom Wawel. Ja som jeho útroby navštívila už pri mojej prvej návšteve, ale ani tentokrát som neostala sklamaná - prešli sme sa po celom areáli a ani nestíhali híkať nad krásou okolitých budov.







 Po ceste späť sme narazili aj na obdobu hollywoodskeho chodníku slávy, na ktorom majú odtlačky rúk napríklad francúzsky režisér a producent Luc Besson, anglický herec a producent Benedict Cumberbatch a taktiež režisér poľského pôvodu Roman Polański, ktorého manželka sa v roku 1969 stala obeťou jedného z najznámejších amerických zločincov Charlesa Mansona.




S dvoma kamarátkami sme si objednali airbnb desať minút chôdzou od centra, čím sme si zabezpečili výbornú lokalitu plnú supermarketov, pekární a ich vychýrené praclíky boli na každom kroku. K dispozícii sme mali dve spálne, kúpeľňu, jednu vlastnú chodbičku a jednu veľkú spoločnú, kde sa nachádzali aj kuchynské potreby - čo viac potrebujete na dve noci?




/jednorázové látkové masky na tvár sú ako stvorené na cestovanie, táto melónová od Balei nádherne upokojila moju pleť po dlhých hodinách nosenia make-upu/

Priamo pred naším ubytovaním sa rozprestieral nádherný park a už pri prvej prechádzke sme narazili na sochu dvoch debatujúcich - čo ma samozrejme nenechalo chladnou :) Najprv som vyskúšala prisadnúť si spredu, ale Laura zaraz pochopila, že tudy cesta nevede, a tak sa krkolomne preskákala zozadu a hotovo - Laura bola súčasťou krakovskej atrakcie! Keď si ju však začali fotiť náhodní okoloidúci, radšej rýchlo utekala preč :)




Po takmer celej dĺžke tohto parku sa nachádzajú fotky pápeža Jána Pavla II., ktorý je rodákom z Poľska a táto silno náboženská krajina sa k nemu hrdo hlási. V Krakove sa nachádza aj sanktuárium, kde dokonca nájdete krvavú reverendu, ktorú mal na sebe počas pokusu o atentát v roku 1981.
V ešte väčšom počte však boli v tomto parku, a vlastne aj v celom Krakove, zastúpené holuby. Ľudí sa už vôbec neboja, bez problémov sa budú promenádovať vo Vašej najtesnejšej blízkosti. 




Vo štvrti Podgórze vzniklo v rokoch 1941-1943 židovské geto, pričom sa stalo jedným z piatich najväčších, ktoré nacisti vytvorili. Židia ním boli oddelení od "árijskej" časti mesta, dokonca aj okná smerujúce na túto stranu museli byť zamurované alebo zamrežované. Ku konečnej likvidácii geta došlo v roku 1943 a všetky zverstvá nacistického režimu, najmä transporty do koncentračných táborov, dnes symbolizujú stoličky na The Ghetto Heroes Square, kde obyvatelia čakali na odvoz, ktorý pre mnohých znamenal smrť. V inej židovskej štvrti Kazimierz je vyhľadávaný židovský cintorín, ten sme však navštíviť nestihli.


Samozrejme sme nesmeli obísť ani nočný život Krakova a chvíľku sme celkom blúdili, kým nás nezachránili mladí čašníci neďalekej reštaurácie a nasmerovali na uličku barov a klubov. Nie je to až taká bomba ako Dlouhá ulica v Prahe (tú som si zamilovala), ale nakoniec sa nám podarilo nájsť diskotéku s množstvom ľudí (aj keď skôr starších) a pretancovali sme tam dlhé hodiny.

Prvýkrát som sa postavila aj pred objektív profesionálneho fotografa (našťastie je to priateľ mojej kamarátky, preto som sa necítila až tak nekomfortne) a kým zatiaľ Vám ukážem len backstage fotky, čochvíľa budú na svete aj tie pravé, preto nezabudnite followovať JEHO aj MÔJ Instagram :)



Na naše posledné poobedie sme už od začiatku plánovali veľkolepé nákupy, v mojej hlave sa už mihali paletky, rúže, šaty... až prišla tá dlhoočakávaná nedeľa a bum - všetky obchody zatvorené! Preto neurobte rovnakú chybu ako my a dopredu si zistite poľský zákon, ktorý povoľuje predaj len poslednú nedeľu v mesiaci.
Aj napriek malej nepríjemnosti to bol skvelý výlet a návštevu tejto pýchy Poľska rozhodne neľutujeme!


Aký výlet ste absolvovali toto leto vy? Navštívili ste niekedy Krakov?

Prechádzajúce cestovateľské články ↓
ĽVOV, Ukrajina: Vianočné trhy, pamiatky, kozmetika... | Cestovateľský denník #1

Veľmi si cením, že ste sa dočítali až na úplný koniec. Ak máte chuť prečítať si viac mojich článkov, na bočnej lište nájdete políčko Sleduj môj blog, kde sa môžete prihlásiť, aby ste boli upozorňovaní na každý nový článok (ak ste na mobile, nastavte si webovú verziu a nájdete to pod článkom). Takisto sú tam aj moje sociálne siete, kde sa s Vami tiež rada uvidím.

Majte ešte krásny zvyšok dňa! 

26 komentárov:

  1. Moc pěkné fotky a míto :) Líbí se mi tvůj styl psaní a blog, dávám odběr :) Taky píšu blog, můžes mrknout ke mě a stát se pravidelným čtenářem, budu moc ráda :) https://fitfoodhealthy95.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne, veľmi si to cením a určite sa pozriem aj na tvoj blog :)
      Ďakujem za komentár ♡

      Odstrániť
  2. S přítelem výlety mujeme a není vykend bez nějakého výletu. Buď oba dva dny nebo alespoň jeden den z víkendu někde jsme. Krakov jsme nikdy nenavstivily, Dobrý typ pro nás 👍 Hezké fotky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cestovanie je úžasné a pevne verím, že ak sa rozhodnete navštíviť Krakov, odnesiete si rovnako pozitívne pocity ako my :) A ďakujem krásne za pochvalu :)
      Ďakujem za komentár ♡

      Odstrániť
  3. Lovely pictures! Following you now!
    I've visited Krakow some years ago.
    xoxo
    Lara

    www.verylara.com

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nádherné fotky, musel to být super povedený výlet! :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne :) To rozhodne bol, veľmi sme si takýto predĺžený víkend užili :)
      Ďakujem za komentár ♡

      Odstrániť
  5. Hi dear! You have a lovely blog:) so of course I want to follow each other:)
    I'm following you now!
    HAPPY WEEK
    xoxo
    https://stylishpatterns.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  6. V Krakově jsem ještě nebyla, ale celkově bych Polsko velmi ráda navštívila. I s prohlídkou koncentračního tábora.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na koncentračný tábor som ešte zatiaľ nenabrala odvahu, ale Krakov sa mi veľmi zapáčil, takže sa určite do Poľska plánujem vrátiť :)
      Ďakujem za komentár ♡

      Odstrániť
  7. na Krakov sa tiež chystáme, my sme toto leto boli v Turecku, v Tatrách, a v Rumunsku :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to bolo plodné leto! :) Dúfam, že sa aj Vám Krakov zapáči :)
      Ďakujem za komentár ♡

      Odstrániť
  8. Do Krakova bych se moc chtěla podívat. Mám ho kousek, ale ještě jsem tam nebyla. :-(
    Pěkné fotky. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pochvalu a Krakov rozhodne odporúčam, stojí za to ho navštíviť :)
      Ďakujem za komentár ♡

      Odstrániť
  9. Krakov je nádherný, my tu žijeme už dva roky a stále je tu čo objavovať. Ak by ste sa chystali ešte raz určite navštívte Pijalniu wodky i piwa majú veľmi zaujímavé kombinácie. Z miest odporúčam Kopiec Kraka, odkiaľ je výhľad na celý Krakov.

    Veľa zážitkov na cestách.��
    Tina Twovelers

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne za tipy, všetko zapisujem a pri najbližšej návšteve sa tam s radosťou pozrieme :)
      Ďakujem za komentár ♡

      Odstrániť
  10. Krásný, také jsem tam byla, ale pár věcí jsem neviděla, třeba ty sochy a tak... :)

    Somethingbykate

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak je tam toho nesmierne veľa, človek by tam musel byť poriadne dlho, aby všetko videl :)
      Ďakujem za komentár ♡

      Odstrániť
  11. Já jsem se teď o víkendu vrátila ze Slovenska z termálů :) V Krakově jsem byla asi 3-4 roky zpátky se školou, kdy jsme ho navštívili po cestě do Osvětimi. Ráda bych se tam ale podívala znovu, abych měla na město více času než jen 2h a mohla si chodit, kamkoliv by se mi zachtělo.

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že sa ti u nás páčilo :) Samozrejme, vždy je lepšie, keď človek ide po svojom a sám si vyberá, čo navštívi :)
      Ďakujem za komentár ♡

      Odstrániť
  12. Muselo tam být krásně! Super blog, beru odběr a budu ráda když koukneš i ke mě :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To rozhodne bolo! :) Ďakujem krásne, veľmi rada navštívim aj tvoj blog :)
      Ďakujem za komentár ♡

      Odstrániť
  13. Krakov je skutočne nádherný, už by som sa tam rada pozrela :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pevne verím, že sa ti to čo najskôr podarí :) Nádherné mesto :)
      Ďakujem za komentár ♡

      Odstrániť